Ambulanta za bolezni ščitnice

Najpogostejši simptomi nepravilnega delovanja ščitnice so utrujenost, neželene spremembe v teži, težave s črevesjem in kožo, izpadanje las, depresija, razbijanje srca, nervoza, potenje ali tresenje rok, prekomerno pridobivanje telesne teže, zaprtje, nekontrolirano hujšanje, driske, sprememba apetita, slabša miselna koncentracija, pozabljivost, živčnost, nespečnost in tesnoba, itd. Pomembno je, da zaradi opisanih simptomov ali otekline na vratu najprej obiščete vašega osebnega zdravnika, ta pa vas bo po njegovi presoji napotil v našo ambulanto.

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem, ki se nahaja na vratu, pred sapnikom. Sestoji se iz dveh režnjev, katera izločata hormona tiroksin (T4) in trijodtironin (T3). Ščitnična hormona uravnavata rast in razvoj.

Delovanje ščitnice je pomembno za ravnovesje v telesu. V primeru, da je ravnovesje porušeno, to vpliva na spremenjeno delovanje prav vseh organskih sistemov. Moteno je delovanje srca, možganov, prebavil… Spremenjena je presnova, metabolizem ogljikovih hidratov, lipidov in beljakovin.

Nepravilno izločanje hormonov privede do hipotiroze, ko je hormonov premalo ali do hipertiroze, ko je hormonov preveč. Ščitnica se lahko tudi poveča. Poveča se enakomerno (difuzna golša) ali vozličasto oziroma gomoljasto (nodozna golša).

Bulo na vratu lahko opazimo sami, ali nas na njo opozorijo drugi. Lahko imamo občutek tujka na vratu, lahko je boleča ali nas celo duši. Bolezni ščitnice se pojavljajo pogosteje pri ženskah.

Področja dela v ambulanti za bolezni ščitnice

  • Klinični pregled Hormoni vplivajo na presnovo skoraj vseh telesnih tkiv, tako da so tudi znaki vidni na več organskih sistemih. Tako lahko tirolog med pregledom ugotovi spremembe v vitalnih funkcijah (krvni tlak, srčni utrip, frekvenca dihanja, telesna temperatura), na koži in nohtih te vitalnih organih, kot so pljuča in srce. Delovanje ščitnice je pomembno za ravnovesje v telesu. V primeru, da je ravnovesje porušeno, to vpliva na spremenjeno delovanje prav vseh organskih sistemov. Simptomov za nepravilno delovanje ščitnice je lahko več. Najpogostejši pa so naslednji: utrujenost, razbijanje srca, nervoza, potenje ali tresenje rok, prekomerno pridobivanje telesne teže, zaprtje, nekontrolirano hujšanje, driske, sprememba apetita, slabša miselna koncentracija, pozabljivost, živčnost, nespečnost in tesnoba, itd.

  • Ultrazvočni pregled ščitnice Določi se stanje in struktura ščitnice, bezgavk, žleze slinavke, prekrvavljenost ščitnice ter prisotnost kamnov ali tumorjev v izvodilih. Ultrazvočno preiskavo ščitnice se priporoča, če opazite naslednje simptome: nenormalno potenje, nekatere motnje srčnega ritma, utrujenost, izpadanje las (bolj kot normalno), dolgotrajna driska.

  • Krvne preiskave (TSH, FT3, FT 4, Anti TPO in Anti Tg) Pomagajo podati oceno o delovanju ščitnice, pri diagnosticiranju in spremljanju avtoimunskih bolezni ščitnice in določiti vrsto ščitničnega obolenja.

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader ambulante za bolezni ščitnice

Nataša Bedernjak Bajuk

Specialistka interne medicine

dr. Nataša Bedernjak Bajuk, dr. med.

Specialistka interne medicine.

Novice

Več novic