Ambulanta za protibolečinsko terapijo

V protibolečinski ambulanti obravnavamo bolnike z vsemi vrstami akutne ali kronične bolečine različnega izvora. Pri uvodnem ambulantnem pregledu skušamo skozi pogovor s pacientom opredeliti vrsto bolečine in njen izvor ter predlagati najučinkovitejše zdravljenje. Slednje sestoji iz farmakološkega in nefarmakološkega, zato poleg specialista anesteziologa deluje tudi fizioterapevt.

V protibolečinski ambulanti obravnavamo bolnike z vsemi vrstami akutne ali kronične bolečine različnega izvora. Pri uvodnem ambulantnem pregledu skušamo skozi pogovor s pacientom opredeliti vrsto bolečine in njen izvor ter predlagati najučinkovitejše zdravljenje. Slednje sestoji iz farmakološkega in nefarmakološkega, zato poleg specialista anesteziologa deluje tudi fizioterapevt.

Glede na vrsto bolečine nudimo medikamentozno zdravljenje, intravenske infuzije analgetikov, ultrazvočno vodeno vbrizgavanje učinkovin ob periferni živec, blokade sklepov, ACP/PRP zdravljenje vnetih tetiv in začetnih obrab velikih sklepov, zdravljenje točkovnih bolečin v mišici ali mišični fasciji, protibolečinsko elektroterapijo, akupunkturo in kinezioterapijo.

Področja dela v ambulanti za protibolečinsko terapijo

  • Medikamentozno zdravljenje bolečine Zdravljenje bolečine z analgetiki predstavlja prvi terapevtski ukrep pri obvladovanju bolečine. Nastanek bolečinskega dražljaja vodi v preobčutljivost živčnih vlaken, kar na daljši rok potencira stopnjo bolečine. Z zdravili vplivamo na bolečinske receptorje, ki so razporejeni po celotnem telesu in bolečino zamejimo ali popolnoma zavremo. V naši ambulanti se vam bomo posvetili, opredelili tip bolečine in nato predpisali ustrezno kombinacijo zdravil, pri čemer bomo v ozir vzeli tudi pridružene bolezni zaradi možnih interakcij z drugimi zdravili.

  • Infuzije analgetikov v žilo Pri obvladovanju hujše bolečine (tako akutne kot poslabšanja kronične) se velikokrat poslužujemo intravenozne infuzije analgetikov. Primerne so za vse paciente, pri katerih pri peroralnem jemanju analgetikov ni prišlo do ustreznega zmanjšanja jakosti bolečine. Infuzija se lahko izvede enkrat ali večkrat v razmaku nekaj dni ali tednov. Pri izvajanju postopka je pacient pod našim nadzorom, kjer preverimo ustreznost intravenozno apliciranih analgetikov. Prednost te terapije je takojšnji učinek in prekinitev bolečinskega dražljaja, ki traja nekaj dni ali nekaj tednov po aplikaciji.

  • Ultrazvočno vodeno vbrizgavanje učinkovin ob periferni živec S pomočjo UZ lahko predvsem varno in natančno vbrizgamo terapevtske učinkovine ob okvarjen periferni živec. Najpogosteje se na takšen način zdravi utesnitev medianega živca v zapestnem prehodu (sindrom zapestnega prehoda) blage ali zmerne stopnje. Stopnjo okvare in primernost pacienta za vbrizgavanje določimo s predhodnim kliničnim in elektrofiziološkim pregledom. Dokazano učinkovita zdravila so kortikosteroidi in 5% dekstroza. Učinkovitost obeh je podobna in traja približno 3 – 6 mesecev. Postopek je ob pojavu tipičnih simptomov in znakov možno večkrat ponoviti.

  • Blokade sklepov Bolečina v sklepih je eden izmed najpogostejših vzrokov kronične bolečine, ki ovira paciente pri vsakdanjih opravilih. Za lajšanje kroničnih bolečin Vam ali kot premostitev za čas do operativnega posega Vam v naši ambulanti ponujamo ultrazvočno vodene blokade sklepov.Za blokade najpogosteje uporabljamo lokalne anestetike in kortikosteroide, ki dokazano lajšajo bolečine, ki nastanejo pri artrozah. Izvajamo blokade sklepov rok in nog ter hrbtenice.

  • ACP/PRP zdravljenje vnetih tetiv in začetnih obrab velikih sklepov Zdravljenje z injiciranjem trombocitne plazme temelji na pripravku iz bolnikove lastne krvi. Rastni faktorji in citokini, ki jih trombociti sproščajo, imajo pomembno vlogo pri zdravljenju in regeneraciji tkiv. Pred vsako aplikacijo ACP/PRP plazme bolniku odvzamemo 10 ml venske krvi iz roke. Sledi posebna obdelava odvzetega vzorca v sterilnih pogojih. V tem procesu izločimo trombocitno plazmo z rastnimi faktorji. Pri tendinozah sta običajno potrebni dve injiciranji v 7 - 14 dnevnih presledkih, pri obrabi sklepov so potrebna tri injiciranja v 14-dnevnih presledkih, torej 1., 14. in 28. dan. Povprečen čas za celoten postopek traja približno 20 min. Prvi pozitivni učinki terapije se običajno pojavijo približno 4 tedne po posegu, polni učinek pa dosežejo po približno 2 - 3 mesecih. Običajno je čas učinkovanja ACP/PRP terapije od 6 - 24 mesecev.

  • Zdravljenje točkovnih bolečin v mišici ali mišični fasciji Točkovna bolečina v mišici ali mišični fasciji (miofascialna bolečina) je najpogosteje posledica zlepljenja mišičnih vlaken zaradi prisilnih položajev, nepravilne drže, tehnike gibanja pri športni aktivnosti, poškodbe ali stresa in se pod prsti občuti kot vozličasto ali trakasto strukturo. Navadno že blag pritisk izzove močno točkovno bolečino. Točkovno miofascialno bolečino lahko zdravimo s fizioterapevtskimi postopki ali injiciranjem lokalnega anestetika.

  • Protibolečinska elektroterapija Protibolečinsko elektroterapijo sestavljajo različne fizioterapevtske metode za lajšanje bolečin z električnimi tokovi nizke jakosti, ki jih prek elektrod apliciramo na področje bolečega predela. Glede na vrsto bolečine lahko uporabimo TECAR, TENS, terapevtski ultrazvok, udarne globinske valove, interferenčne in diadinamske tokove.

  • Akupunktura Akupunktura je metoda obravnave bolečine, ki temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke. Igle se v kožo zabadajo hitro in z rahlim zasukom. V kožo se zabadajo od 2 – 8 mm globoko, v koži pa se pustijo od 10 do 20 minut. Učinek delovanja igel lahko okrepimo z dodatnim vrtenjem, hlajenjem ali segrevanjem in s šibkim električnim tokom. Rdečica ali koprivka na koži veljata za pozitivni reakciji in ne stranski učinek zabadanja. V Evropi se akupunktura uporablja predvsem za lajšanje kroničnih bolečin.

  • Kinezioterapija Kinezioterapija je ena izmed metod fizioterapevtske obravnave, ki uporablja gib oziroma gibanje kot osnovno sredstvo za izboljšanje funkcije in zmanjšanje bolečine. Področja uporabe kinezioterapije so izredno široka in zajemajo tako preventivo kot kurativo. V preventivne namene s kinezioterapijo želimo predvsem preprečiti nastanek športnih poškodb in okvar zaradi slabe telesne drže. V kurativi se kinezioterapevtski postopki najpogosteje uporabljajo po različnih poškodbah in operacijah gibalnega sistema ter bolečinah v križu, vratu, ramenih in drugih sklepih.

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader ambulante za protibolečinsko terapijo

zdravnik-man

Specialist anesteziologije

Tilen Tumpaj, dr. med.

Specialist anesteziologije, reanimatologije in perioperativne int.medicine

zdravnik-man

Fizioterapevt

doc.dr. Gregor Omejec, dipl.fiz.

Fizioterapevt

Novice iz področja interne medicine

Več novic