Obsežna operacija hrbtenice, opravljena v kirurškem sanatoriju MD Medicina

Obsežna operacija hrbtenice, opravljena v kirurškem sanatoriju MD Medicina

5.10.2020 sta dr. Robert Košak, dr. med., specialist ortopedske kirurgije in Urban Brulc, dr. med., specializant ortopedske kirurgije v operacijskih prostorih klinike MD Medicina operirala pacientko z izrazito torakalno kifozo in sagitalnim neravnovesjem, ki je nastalo kot posledica patoloških zlomov vretenc.

Zaradi porušene drže je bilo pri bolnici prisotno oteženo dihanje in občutek utesnjenosti želodca. Poleg tega je imela konstantne bolečine, katere so pomembno zniževale kvaliteto življenja.


Opravljen je bil obsežen kirurški poseg z vstavitvijo 24 transpedikularnih vijakov v telesa vretenc na nivojih od Th6 do S1 ter 2 dodatna iliakalna vijaka v medenico. Le ti so bili nato med seboj spojeni s kovinsko palico in utrjeni s posterolateralno dezo. Tako je bilo moč izravnati hrbtenico ter ponovno vzpostaviti sagitalno ravnovesje.


Sam poseg je trajal 5 ur, brez zapletov in z minimalno izgubo krvi. Pacientka je dan po operaciji vstala in hodila ob opori. Mesec dni po operaciji je navajala občutno zmanjšanje bolečin ter nelagodja v prsnem košu in trebuhu. Telesna drža se je prepričljivo izboljšala. Na rentgenskih slikah 2 meseca po operaciji je bil viden stabilen konstrukt ter korigirano sagitalno ravnovesje.

0
Feed

Oddajte komentar