Splošna anestezija

Splošna anestezija je anestezija, pri kateri pacient spi, ne zaznava dogajanja okrog sebe, prav tako se mu odvzame bolečina. Pacient se ničesar ne spomni. Gre za natančno vodeno in nadzorovano stanje nezavesti.

Pacienta uspavamo s pomočjo dajanja zdravil v veno (uspavalo, analgetik in po potrebi mišični relaksant), lahko pa tudi z vdihavanjem mešanice kisika, zraka in hlapnega anestetika preko obrazne maske. Pri obeh načinih pacient v nekaj minutah zaspi, nato pa lahko vzdržujemo anestezijo poljubno dolgo (kolikor traja operacija) z dodajanjem anestetika v žilo preko posebne črpalke ali z dovajanjem hlapnega anestetika preko dihal. Za določene operacije kirurg potrebuje ohlapnost mišic, da lažje izvede operacijo, zato anesteziolog pacientu med splošno anestezijo z zdravili (relaksanti) odvzame reflekse in povzroči ohlapnost mišic.

Ob globoki nezavesti je po uvodu v anestezijo ohlapen tudi jezik in lahko zapre dihalno pot, zardi ohlapnosti dihalnih mišic pa pacient preneha dihati. Zato mora anesteziolog pacientu zavarovati dihalno pot z uvedbo plastične cevke (tubusa) v sapnik ali laringealne maske v področje grla in tako začasno nadomestiti pacientovo dihanje z umetnim dihanjem s pomočjo anestezijskega aparata. Tako pacientu dovaja mešanico kisika in zraka in pri inhalacijski anesteziji še hlapnega anestetika. Tubus ali laringealno masko uvede anesteziolog pacientu po uvodu v anestezijo, ko že spi, odstrani pa jo ob koncu operacije oziroma anestezije, ko pacient prične ponovno sam dihati in se mu 

povrnejo refleksi. Tega se običajno pacient ne zaveda, lahko pa je prehodno nekoliko hripav ali čuti rahlo bolečino v grlu. Zbujanje po splošni anesteziji je hitro (takoj po koncu operativnega posega) in zaradi uporabe novejših anestezioloških učinkovin prijetno, anesteziolog poskrbi, da pacient po končani operaciji nima bolečine.

Nazaj na stran Ambulante za anesteziologijo

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader ambulante za anesteziologijo

Mile Knežević

Specialist anesteziologije

Mile Knežević, dr. med.

Specialist anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Minca Voje

Specialistka anesteziologije

dr. Minca Voje, dr. med.

Specialistka anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Novice

Več novic