Ambulanta za anesteziologijo

Anesteziologija je veja medicine, ki se ukvarja s popolno oskrbo pacienta v času priprave na operativni poseg, med samim posegom in po njem, vključno z lajšanjem bolečine. Anestezija poteka pod vodstvom zdravnika anesteziologa ob pomoči anesteziološke medicinske sestre. Anesteziolog je zdravnik specialist, ki daje anestezijo, zdravi življenjsko ogrožene bolnike v enotah intenzivne terapije, zdravi akutno in kronično bolečino ter sodeluje pri oskrbi hudo poškodovanih bolnikov.

Anesteziologija je veja medicine, ki se ukvarja s popolno oskrbo pacienta v času priprave na operativni poseg, med samim posegom in po njem, vključno z lajšanjem bolečine. Anestezija poteka pod vodstvom zdravnika anesteziologa ob pomoči anesteziološke medicinske sestre. Anesteziolog je zdravnik specialist, ki daje anestezijo, zdravi življenjsko ogrožene bolnike v enotah intenzivne terapije, zdravi akutno in kronično bolečino ter sodeluje pri oskrbi hudo poškodovanih bolnikov.

Z anesteziologom se pacient sreča nekaj dni pred operativnim posegom v anesteziološki ambulanti. Tam anesteziolog poizve o pacientovem splošnem zdravstvenem stanju, predhodnih in sedanjih boleznih, alergijah in redni terapiji ter pacientu da nadaljnja navodila za pripravo na anestezijo (tudi glede jemanja zdravil, ki jih pacient redno jemlje). Pred izbiro anestezije anesteziolog pacientu razloži možnosti in prednosti posameznih vrst anestezije glede na predvideni operativni poseg in njegovo zdravstveno stanje, nato pa se v skladu s pacientovimi željami dogovorita o najbolj varnem načinu anestezije. Na dan operativnega posega pacienta sprejmeta zdravnik anesteziolog in anesteziološka medicinska sestra, ki pacienta 

pripravita na operativni poseg, izvedeta anestezijo, ter ves čas operacije skrbita za njegovo varnost. Anesteziolog poskrbi tudi za lajšanje bolečine po operativnem posegu, običajno z dajanjem zdravil v žilo ali z blokado določenih živcev.


Anestezija je stanje, v katerem pacient med operativnim posegom ne čuti bolečine. Poznamo več vrst anestezije: splošna (pacient spi), področna (omrtvičen je le določen del telesa, pacient pa je buden oziroma pomirjen) ali kombinacija obeh. Izbira anestezije je odvisna od predvidenega operativnega posega ter pacientovega splošnega stanja in pridruženih bolezni. Glavni cilj anestezije je varno kirurško okolje, v katerem pacient ne občuti bolečine, se ne premika in ima vse življenjske znake v mejah normalnega (krvni tlak, srčno frekvenco in koncentracijo kisika v krvi). Vse njegove življenjske funkcije so med posegom skrbno nadzorovane in uravnavane tako, da ima kirurg optimalne pogoje za izvajanje operacije. Anesteziolog in anesteziološka medicinska sestra ves čas med operacijo skrbita za varnost pacienta ter nadzorujeta in uravnavata normalno delovanje življenjsko pomembnih organov ter nadomeščata izgubljene tekočine.

Področja dela v ambulanti za anesteziologijo

  • Anesteziološka ambulanta

V MD medicina se boste srečali z anesteziologom nekaj dni prd operacijo v predoperativni anesteziološki ambulanti. Hkrati s povabilom na anesteziološki pregled boste prejeli tudi vsa potrebna navodila za vašega osebnega zdravnika, katere preiskave potrebujete pred operacijo oziroma anestezijo glede na starost, spremljajoče bolezni in vrsto operacuje. Izvide omenjenih preiskav boste nato prinesli s seboj na anesteziološki pregled.

  • Sprejem pacienta v operacijsko dvorano in monitoring med anestezijo

Pred odhodom v operacijsko dvorano mora pacient odstraniti očala, leče, zobno protezo in ves nakit. Ko pacienta sprejmemo v operacijsko dvorano, mu namestimo na roko manšeto za merjenje krvnega tlaka, na prsni koš prilepimo EKG elektrode za spremljanje srčnega utripa ter na prst damo ščipalko (pulzni oksimeter) za merjenje nasičenosti krvi s kisikom.

  • Transfuzija

Med operacijo anesteziolog z infuzijami nadomešča pacientu izgubljene telesne tekočine, pri nekaterih večjih operacijah pa je potrebno pacientu nadomestiti tudi izgubljeno kri, kar imenujemo transfuzija. Pri tem anesteziolog upošteva najnovejše smernice in standarde za dajanje transfuzije oziroma krvnih pripravkov.

  • Zbujanje po splošni anesteziji in pooperativni nadzor

Anesteziolog vodi anestezijo tako, da spanje traja primerno dolgo glede na operacijo, po končani operaciji pa se pacient hitro in prijetno zbudi in ne čuti bolečine. Zbujanje poteka v operacijski sobi, pri tem pacienta nadzorujeta anesteziolog in anestezijska medicinska sestra. Ko se pacient zbudi in zadovoljivo sam diha ter se mu povrnejo refleksi, mu aneteziolog odstrani cevko za predihavanje (tubus) oziroma laringealno masko. Tega obdobja se pacient kasneje ponavadi ne spomni.

  • Lajšanje pooperativne bolečine

Anesteziolog bo poskrbel, da vas bo po operaciji ne bo bolelo, oziroma, da bo pooperativna bolečina čim manjša. Pri tem boste tudi sami aktivno sodelovali in ni potrebno, da trpite bolečino. Dobro zdravljenje bolečine je zelo pomembno, saj poleg tega, da je bolečina neprijetna in trpite, ima bolečina tudi druge neugodne učinke: povišan krvni tlak, pospešeno bitje srca, sproščajo se stresni hormoni... Dobro zdravljenje bolečine omogoči dobro sodelovanje s fizioterapevtom in se tako skrajša in izboljša vaše okrevanje.

  • Režim hranjenja in pitja pred in po anesteziji

Pred načrtovanim operacijskim posegom pacient ne sme jesti čvrste hrane vsaj 6 ur pred uvodom v anestezijo. Lahko pa v tem obdobju pije bistro tekočino (vodo ali nesladkan čaj) do 2 uri pred uvodom v anestezijo. Prav tako je potrebno prenehati z žvečenjem žvečilnega gumija oziroma s kajenjem najkasneje 2 uri pred uvodom v anestezijo.

  • Ocena tveganja za operativni poseg in mnenje o sposobnosti za anestezijo

Ob upoštevanju sodobne medicinske doktrine je načrtovana anestezija varna in poteka po najsodobnejših strokovnih smernicah. V zadnjem obdobju imamo na razpolago novejše anestetike, tehnološko zelo izpopolnjene anestezijske aparate, novejše natančne aparature za monitoriranje oziroma nadzor življenjskih funkcij pacientov in dobro usposobljene anesteziologe, kar vse pripomore k varnemu izvajanju anestezije.

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader ambulante za anesteziologijo

Mile Knežević

Specialist anesteziologije

Mile Knežević, dr. med.

Specialist anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Minca Voje

Specialistka anesteziologije

dr. Minca Voje, dr. med.

Specialistka anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Novice

Več novic