Otorinolaringološka ambulanta

Otorinolaringologija (krajše ORL) je veja medicine, ki se ukvarja z boleznimi ušes, nosu, ustne votline, žrela, grla in vratu. V naše področje spada tudi estetska kirurgija obraza in vratu.

Otorinolaringologi smo usposobljeni za kirurgijo glave in vratu. Uporabljamo vrsto diagnostičnih postopkov (otomikroskopija ušesa, endoskopija nosne votline, avdiometrija …), s katerimi odkrivamo bolezni ali nepravilnosti v anatomsko skritih področjih glave. V zadnjem času ta veja

medicine hitro napreduje, saj so z razvojem tehnogije diagnostični postopki lažji in natančnejši, kirurgija pa gre v smer »minimalno invazivne kirurgije«, po kateri je rehabilitacija mnogo krajša.

Izvajamo tudi kirurško korekcijo nosnega pretina oz. septoplastiko, s katero omogočimo boljšo prehodnost nosu. V primeru ponavljajočih angin ali kroničnega vnetja mandljev odstranjujemo mandlje oz. nebnice pri odraslih. Uspešno, z dolgoletnimi izkušnjami, operiramo štrleča ušesa, izvajamo pa tudi številne druge posege na področju ORL.


Področja dela v otorinolaringološki ambulanti

  • ORL pregled Specialist otorinolaringolog na podlagi osebne anamneze in specialističnega pregleda poda mnenje o bolezni in svetuje nadaljnjo diagnostiko in terapijo. Pri specialističnem pregledu zdravnik pregleda ušesa, nos, ustne votline, žrelo, grl in vrat. Pri ORL pregledu vam bomo z najsodobnejšo endoskopsko tehniko pregledali predel nosu, žrela in grla z glasilkama ter se prepričali o morebitnih začetnih spremembah na sluznici. Po mikroskopskem pregledu ušes sledita še timpanometrija za oceno delovanja Evstahijevih tub in avdiometrija - meritev sluha za preventivno ugotavljanje začetne ali napredovale izgube sluha. Znanstvene raziskave so potrdile, da dober sluh in s tem stalni zvočni dražljaji ohranjajo vitalnost ter aktivnost možganov, učinkovito upočasnjujejo razvoj demence.

  • Odstranitev žrelnice (adenoidektomija) Adenoidektomija je operacija, pri kateri se odstrani žrelnico. Žrelnica leži v zgornjem žrelu za nosno votlino. Povečana žrelnica je najpogostejši vzrok za slabo prehodnost nosu, dihanje skozi usta in smrčanje pri otroku. Lahko vpliva tudi na ponavljajoča vnetja ušes in slabši sluh pri otroku. Operacija poteka v splošni anesteziji s posebnimi instrumenti. Poseg naredimo skozi usta. Otroka običajno odpustimo domov naslednji dan.

  • Odstranitev mandljev (tonzilektomija) Mandlji ali nebnice ležijo v trikotasti nebni loži, spredaj omejeni s prednjim, zadaj pa z zadnjim nebnim lokom. Indikacije za odstranitev mandljev so raznovrstne. Pri otrocih so vzroki za odstranitev mandljev največkrat povečani mandlji, ki motijo dihanje, hranjenje ali povzročajo obstruktivno motnjo dihanja, redkeje ponavljajoče se angine. Odstranitev je potrebna tudi po prebolelem peritonzilarnem abscesu, saj se ta lahko ponovi. Pri odraslih je indikacija za odstranitev mandljev kronično vnetje mandljev ali ponavljajoče angine. Za odstranitev se odločimo tudi pri sumu na maligno obolenje ali enostransko povečanje nebnice. Tonzilektomijo izvajamo v splošni anesteziji. Prednost splošne anestezije je, da pacient med posegom spi in ne čuti bolečine, hkrati pa aktivno sodelovanje bolnika pri operaciji ni potrebno.

Delovni čas samoplačniških ambulant

MATOS Aleš, dr.med.:

Ponedeljek Zaprto

Torek Zaprto

Sreda 16:00 - 19:00

Četrtek Zaprto

Petek Zaprto

1× mesečno.

FOŠNARIČ Iztok, dr.med.:

Ponedeljek Zaprto

Torek Zaprto

Sreda 16:00 - 19:00

Četrtek Zaprto

Petek Zaprto

3× mesečno.

asist.dr. SOKLIČ KOŠAK Tanja, dr.med.:

Ponedeljek Zaprto

Torek 15:00 - 19:00

Sreda Zaprto

Četrtek Zaprto

Petek Zaprto

Vsak torek v mesecu.

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader otorinolaringološke ambulante

Iztok Fošnarič

Specialist otorinolaringolog

Iztok Fošnarič, dr. med.

Specialist otorinolaringolog

Aleš Matos

Specialist otorinolaringolog

Aleš Matos, dr. med.

Specialist otorinolaringolog

Tanja Soklič Košak

Specialistka otorinolaringolog

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr. med.

Specialistka otorinolaringologije, rinokirurginja

Novice

Več novic