Zbujanje po splošni anesteziji in pooperativni nadzor

Anesteziolog vodi anestezijo tako, da spanje traja primerno dolgo glede na operacijo, po končani operaciji pa se pacient hitro in prijetno zbudi in ne čuti bolečine. Zbujanje poteka v operacijski sobi, pri tem pacienta nadzorujeta anesteziolog in anestezijska medicinska sestra. Ko se pacient zbudi in zadovoljivo sam diha ter se mu povrnejo refleksi, mu aneteziolog odstrani cevko za predihavanje (tubus) oziroma laringealno masko. Tega obdobja se pacient kasneje ponavadi ne spomni.

Pacienta po kočani operaciji oziroma anesteziji premestimo v sobo za pooperativno okrevanje oziroma sobo intenzivne nege, ki se nahaja zraven operacijske dvorane. Tam ga sprejme medicinska sestra, ki je ves čas ob pacientu in nadzoruje njegove življenjske funkcije. Pacienta priključi na monitor in redno spremlja in zapisuje njegov krvni tlak, pulz in nasičenost krvi s kisikom. Prav tako opazuje pacientovo motoriko (gibanje nog oziroma rok), ocenjuje bolečino, opazuje rano in vsebino po

drenih, količino in barvo urina (če ima bolnik kateter)... in ob morebitnih odstopanjih obvesti anesteziologa oziroma kirurga. Ker je operacijska dvorana mrzla in se med daljšo operacijo telo ohlaja, lahko pacienta po končani operaciji zebe, kar je neprijetno, zato ga ogrevamo s toplim zrakom. Po splošni anesteziji so ponavadi pacienti še nekaj časa zaspani in dremajo, včasih potrebujejo tudi kisik, ki jim ga dovajamo preko nosnega katetra.

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader ambulante za anesteziologijo

Mile Knežević

Specialist anesteziologije

Mile Knežević, dr. med.

Specialist anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Minca Voje

Specialistka anesteziologije

dr. Minca Voje, dr. med.

Specialistka anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Novice

Več novic