Lajšanje pooperativne bolečine

Anesteziolog bo poskrbel, da vas bo po operaciji ne bo bolelo, oziroma, da bo pooperativna bolečina čim manjša. Pri tem boste tudi sami aktivno sodelovali in ni potrebno, da trpite bolečino. Dobro zdravljenje bolečine je zelo pomembno, saj poleg tega, da je bolečina neprijetna in trpite, ima bolečina tudi druge neugodne učinke: povišan krvni tlak, pospešeno bitje srca, sproščajo se stresni hormoni...

Dobro zdravljenje bolečine omogoči dobro sodelovanje s fizioterapevtom in se tako skrajša in izboljša vaše okrevanje. Prav tako dobro zdravljena akutna pooperativna bolečina zmanjša nastanek kronične bolečine.

Za preprečevanje in lajšanje bolečine se uporabljajo različna protibolečinska zdravila (analgetiki), ki delujejo na različnih prijemališčih v telesu. Priporočljivo je, da analgetike med seboj kombiniramo, saj tako zmanjšamo stranske učike in povečamo njihovo učinkovitost. Obstaja več različnih načinov in postopkov lajšanja bolečine, odvisno od operacije in anestezije. Za lajšanje pooperativne bolečine bo poskrbel anesteiziolog, ki bo tudi napisal protibolečinsko shemo na temperaturni list.

Za večje operacije, kjer pričakujemo močnejšo pooperativno bolečino, dobiva pacient analgetik neprekinjeno v žilo po kapalni infuziji s pomočjo posebne elektronsko krmljene črpalke (patient controlled analgesia-PCA) in si lahko ob bolečini še sam doda določen odmerek analgetika. Na podoben način s pomočjo PCA lahko pri določenih operacijah pacient dobiva analgetik preko posebnega katetra, ki ga uvede anesteziolog pred operacijo ali po končani operaciji s pomočjo ultrazvoka v bližino določenega živca ali živčnega pleteža. Pacient po operaciji skupaj z medicinsko sestro oceni, kako močna je bolečina. Za ocenjevanje bolečine se uparablja »lestvica za oceno jakosti bolečine« (vizualna analgetična skala - VAS) od 0 do 10, kjer 0 pomeni, da bolečine ni, 10 je nevzdržna bolečina, ob vrednosti 3 pa je potrebno dodati analgetik.

Občutek za bolečino se namreč zelo razlikuje med različnimi ljudmi. Medicinska sestra, ki pacienta v zbulavalnici in kasneje v sobi intenzivne nege ves čas nadzoruje, bo pacienta tudi redno spraševala o bolečini. Pacient mora povedati, če ga boli. Zato ima vsak pacient na temperaturnem listu poleg običajne sheme protibolečinskih zdravil glede napisan še »rešilni odmerek analgetika«, ki ga dobi, če oceni bolečino po VAS lestvici več kot 3. Pomembno je tudi, da pacient pove takoj, ko ga prične boleti, saj je potreben določen čas, da začne zdravilo učinkovati in tako najlaže preprečimo nastanek močne bolečine.

Nazaj na stran Ambulante za anesteziologijo

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader ambulante za anesteziologijo

Mile Knežević

Specialist anesteziologije

Mile Knežević, dr. med.

Specialist anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Minca Voje

Specialistka anesteziologije

dr. Minca Voje, dr. med.

Specialistka anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Novice

Več novic