Težave z uriniranjem

Tanjši curek, kapljanje, prekinjanje, občutek nepopolnega spraznenja sečnega mehurja, pogosto uriniranje, napenjanje pri uriniranju so simptomi, ki opozarjajo na to, da morate obiskati urologa. Govorimo o simptomih spodnjih sečil in so ena najpogostejših kliničnih težav starejših moških. Težave so pogostejše in bolj izrazite pri starejših, v zadnjih letih pa se pojavljajo tudi pri mlajših moških.

Ne dolgo nazaj smo za vse težave krivili prostato, ki leži tik pod sečnim mehurjem, z leti raste in posledično zapira sečnico. Danes je jasno, da poleg prostate na težave vplivajo še drugi vzroki. Rak sečnega mehurja, rak prostate, zapora v sečnici, vnetje prostate, vnetje sečil, kamen v spodnjih sečilih, nočna mikcija, prevelika aktivnost mišice sečnega mehurja…, vse te vzroke je potrebno izključiti, preden lahko bolniku predpišemo ustrezno terapijo.

Vsak moški, ki ima težave pri uriniranju, potrebuje pregled pri urologu. Z bolnikom se natančno pogovorimo, opravimo klinični pregled prostate skozi zadnjično odprtino in naročimo preiskave. Zelo pomembne preiskave so ultrazvok trebuha – z oceno zastanka urina v sečnem mehurju po uriniranju, pregled krvi za PSA, pregled urina in uroflow – objektivna ocena pretoka urina. Z omenjenimi preiskavami dobimo zelo dober vpogled v resnost težav, ki jih ima bolnik, in v ozadje, ki vpliva na simptome. Nemalokrat se za blagimi težavami pri uriniranju skriva zelo resna bolezen.

Za ocenjevanje simptomov, ki jih ima bolnik, nam je v veliko pomoč vprašalnik IPSS (The Internatinal Prostate Symptom Score). Vprašalnik je sestavljen iz sedmih vprašanj, ki se nanašajo na simptome in enega vprašanja, ki se nanaša na kvaliteto življenja. Bolnik oceni stanje s točkami od 0 do 5. Točke se na koncu seštejejo in dobimo rezultat, kako močno simptomi vplivajo na bolnikovo življenje. Če bolnik doseže 1-7 točk, govorimo o blagih simptomih, 8-19 o srednje hudih simptomih in 20-35 o zelo hudih simptomih.

V veliko pomoč so nam tudi dnevniki uriniranja. Bolniki si nekaj dni natančno beležijo frekvenco uriniranja in količino izločenega urina.

Urolog pregleda izvide in oceni, ali bolnik potrebuje zdravljenje. V začetni fazi poskušamo simptome omiliti brez uporabe zdravil. Bolnik prejme natančna navodila, ki blagodejno vplivajo na simptome. Če to ne pomaga, bolnikom predpišemo zdravila. Na voljo imamo več različnih zdravil, ki delujejo na različnih prijemališčih in so zelo učinkovita. Lahko jih uporabljamo tudi v različnih

kombinacijah. Če tudi zdravila nimajo učinka, bolnike operiramo. Z različnimi kirurškimi tehnikami razširimo sečno cev v predelu prostate in tako omogočimo boljši pretok seča.


Za preventivo vam svetujem, da se izogibajte prekomerno začinjenim jedem in prevelikemu vnosu kofeina. Skrbite za primerno hidracijo preko celega dneva, zvečer omejite vnos tekočin. Izogibajte se stresu in se poskušajte veliko gibati.

Avtor: asist. Simon Hawlina, dr. med, FEBU, specialist urolog

Nazaj na stran Urološke ambulante

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader urološke ambulante

Jure Bizjak

Specialist urologije

Jure Bizjak, dr. med.

Specialist urologije.

Borut Gubina

Specialist urologije

Borut Gubina, dr.med.

Specialist urologije.

Simon Hawlina

Specialist urologije

asist. Simon Hawlina, dr. med.

Specialist urologije.

Andrej Kmetec

Specialist urologije

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med.

Specialist urologije.

Novice

Več novic