Operacije hidrokele

Hidrokela testisov pomeni nabiranje serozne tekočine okoli testisov. Stanje ni življensko ogrožujoče in ne okvarja funkcije testisov, je pa moteče, v kolikor zraste v večji meri. Vzrokov za nastanek je več, najpogosteje poškodba, vnetje obmodka/testisa, karcinom testisa, stanje po operaciji varikokele in kile.

Kaj je hidrokela?

Hidrokela testisov pomeni nabiranje serozne tekočine okoli testisov. Stanje ni življensko ogrožujoče in ne okvarja funkcije testisov, je pa moteče, v kolikor zraste v večji meri. Vzrokov za nastanek je več, najpogosteje poškodba, vnetje obmodka/testisa, karcinom testisa, stanje po operaciji varikokele in kile. Pred operacijo je NUJENO opraviti ultrazvok mošnje, da izključimo karcinom, kilo in drugo patologijo, ki se lahko klinično kaže kot hidrokela. Ločimo nekomunikantno in komunikantno hidrokelo in funikulokelo.

Kako poteka operacija?

Operacija hidrokele se opravi v splošni ali spinalni anesteziji. Kirurg opravi rez nad mošnjo in hidrokelo izlušči. Nato hidrokelo odpremo, odvečno ovojnico testisov odstranimo in zašijemo. Sledi vstavitev drena in šiv mošnje z resorbilnimi šivi.

Zakaj je potrebna operacija?

Operacija hidrokele ni nujna operacija, saj ne vpliva na funkcijo testisov in bolnika življensko ne ogroža. Zanjo se odločimo, ko ima bolnik težave v smislu bolečin, občutka napetosti v mošnji in ko bolniku ni všeč estetski izgled.

Možni zapleti pri operaciji hidrokele

Internistični zapleti:
Čeprav gre za majhen, minimalno invaziven kirurški poseg, ki navadno ne traja dlje kot 60 minut, lahko zaradi posega nastanejo internistični zapleti kot so GLOBOKA VENSKA TROMBOZA, PLJUČNA EMBOLIJA in AKUTNI MIOKARDNI INFARKT. Tveganje za nastanek globoke venske tromboze z ali brez pljučne embolije je povečano pri starejših bolnikih z aritmijami – atrijska fibrilacija in pri osebah z motnjami v strjevanju krvi. Tveganje je povečano tudi pri bolnikih, ki zaradi bolečin dlje časa ležijo. Praviloma boste prejeli zdravilo za preprečevanje zgoraj omenjenih dogodkov. Najboljša zaščita je zgodnje poperativno vstajanje ter hoja. V kolikor bi med zdravljenjem do takega zapleta prišlo, je naše strokovno osebje usposobljeno za prepoznavo in pravilno zdravljenje, v primeru potrebe po invazivni diagnostiki ali terapiji, vas bomo nemudoma premestili v najbljižji ustrezno opremljen internistični center.

Kirurški zapleti:

  • Krvavitev: Med in po operaciji hidrokele lahko pride do krvavitve v mošnjo. V izogib nastanku krvnih strdkov v mošnji, kirurg med opercijo v mošnjo namesti dren. Krvni strdki se praviloma v roku meseca dni spontano resorbirajo. V primeru, da pride do vnetja ali večjega hematoma, je potrebno krvne strdke kirurško odstraniti.
  • Okužba: Pri operacijah spolovil ni moč zagotoviti popolne sterilnosti. Tako lahko pride do vnetja tkiv v mošnji. V kolikor se v mošnji naberejo strdki, je možnost vnetja večja. V primeru povišane telesne temperature, mrzlice in slabega počutja je potreben takojšen posvet z urologom operaterjem!

Kako se pripravim na poseg?

Na dan posega ne smete zaužiti tekočin ali hrane!


Nekaj dni pred operacijo morate prenehati jemati zdravila, ki povečajo tveganje za krvavitev. To so: MARIVARIN, MAREVAN, SINTROM, apixaban (ELIQUIS), dabigatran (PRADAXA) ali rivaroxaban (XARELTO). Pred operacijo je NUJNA predpripravo v antitrombotični ambulanti.


S seboj prinesite pisni izvid, kjer bo zabeleženo, da je INR 1,3 ali manj in izvid naj ne bo starejši od enega ali dveh dni. Bolniki, ki prejemajo zdravilo PLAVIX, lahko ukinejo terapijo le z dovoljenjem kardiologa oz. nevrologa. V kolikor ukinitev ni možna, bomo skušali prilagoditi datum operacije. Aspirin 100 Protect ni NUJNO ukinjati pred operacijo, zaželeno pa je, da se vsaj 7 dni pred posegom ne jemlje.


S seboj nujno prinesite seznam vseh zdravil, ki jih jemljete.

Uredite si prevoz domov, ker sami ne boste sposobni voziti avtomobila in bi z večjo telesno aktivnostjo povečali tveganje za pooperativno krvavitev. 4-6 tednov po operaciji odsvetujemo večje fizične aktivnosti.

Po postopku

Po operaciji vas bomo premestili v sobo za okrevanje, kjer boste pod nadzorom do prenehanja učinkovanja izbrane anestezije. Dobili boste protibolečinsko terapijo. V bolnišnici boste ostali praviloma čez noč in bili odpuščeni dan po operaciji. Bolečine praviloma niso hujše intenzitete in v 10-14 dneh povsem izzvenijo. Ob odpustu v domačo oskrbo vam bomo predpisali zdravila za lajšanje bolečin.

Svetujemo

Pijte veliko tekočin. Nekaj tednov po operaciji uživajte kuhano hrano bogato z vlakninami, da se izognete zaprtju in napenjanju. V primeru zaprtja si pomagajte z Donat Mg-jem ali svečkami za zaprtje. 2-4 tedne po operaciji lahko ponovno pričnete jemati zdravila za strjevanje krvi, v kolikor ne bo znakov za krvavitev v mošnjo. Izogibajte se težjim naporom, vožnji avtomobila in spolnosti vsaj 4-6 tednov po operaciji.

Rezultati

Operacija hidrokele običajno olajša simptome takoj. Po operaciji je pričakovati oteklino mošnje še vsaj 4 tedne.

Avtor: asist. Simon Hawlina, dr. med, FEBU, specialist urolog

Nazaj na stran Urološke operacije

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader oddelka za urološke operacije

Jure Bizjak

Specialist urologije

Jure Bizjak, dr. med.

Specialist urologije.

Borut Gubina

Specialist urologije

Borut Gubina, dr.med.

Specialist urologije.

Simon Hawlina

Specialist urologije

asist. Simon Hawlina, dr. med.

Specialist urologije.

Andrej Kmetec

Specialist urologije

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med.

Specialist urologije.

Novice

Več novic