Režim hranjenja in pitja pred in po anesteziji

Pred načrtovanim operacijskim posegom pacient ne sme jesti čvrste hrane vsaj 6 ur pred uvodom v anestezijo. Lahko pa v tem obdobju pije bistro tekočino (vodo ali nesladkan čaj) do 2 uri pred uvodom v anestezijo. Prav tako je potrebno prenehati z žvečenjem žvečilnega gumija oziroma s kajenjem najkasneje 2 uri pred uvodom v anestezijo.

Odrasli pacienti lahko popijejo do 150 ml vode z zdravili do 1 ure pred uvodom v anestezijo. Tudi otroci lahko pijejo vodo po požirkih ali nesladkan čaj do 2 uri pred anestezijo, ne smejo pa jesti čvrste hrane vsaj 6 ur pred uvodom v anestezijo.

Če ima pacient pred začetkom anestezije v želodcu hrano ali tekočino, lahko med uvajanjem v anestezijo bruha. Ker anestezija zavira običajne reflekse, ki sicer preprečujejo, da bi izbruhana hrana zašla v sapnik in pljuča, lahko tako želodčna vsebina zaide v pljuča, kar povzroči pljučnico ali še hujše zaplete. Pri nujnih operacijah anesteziolog za uvod v anestezijo uporabi posebno tehniko in s tem prepreči vdihanje želodčne vsebine v pljuča.

Omenjen režim hranjenja in pitja velja tako za načrtovano splošno anestezijo kot tudi za področno anestezijo. Pri nekaterih pacietih se namreč občasno zgodi, da jim je ob uvajanju področne anestezije slabo in celo izgubijo zavest, prav tako se lahko kdaj operacija podaljša in pacient občuti bolečino ali se neprijetno počuti ob področni anesteziji. Zgodi se tudi, da anesteziologu blokada tehnično ne uspe. V teh primerih je potrebno pacienta zaspati, zato veljajo enake smernice glede hranjenja in pitja tudi za planirano področno anestezijo.Ko se pacient poplnoma prebudi iz anestezije in lahko normalno požira ter mu ni slabo, lahko začne piti po požirkih v presledkih bistro tekočino (vodo, čaj).

Če se pojavi slabost ali bruhanje, mora s pijem prenehati in nato ponovno poskusiti čez 30 do 60 minut. Če pacientu ni slabo, se lahko kmalu začne hraniti z lahko prebavljivo hrano. Izjema so pacienti po operaciji v ustni votlini (na primer po operaciji žrelnice in mandeljev), kjer se ravnamo po navodilih operaterja.

Nazaj na stran Ambulante za anesteziologijo

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader ambulante za anesteziologijo

Mile Knežević

Specialist anesteziologije

Mile Knežević, dr. med.

Specialist anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Minca Voje

Specialistka anesteziologije

dr. Minca Voje, dr. med.

Specialistka anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Novice

Več novic