Rak prostate

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji. Odkrijemo jih več kot 1400 na leto in je po številu obolelih prehitel tako kožnega raka, kot raka na črevesju. S starostjo se odstotek obolelih občutno povečuje.

Na splošno o bolezni

K sreči bolezen v začetni fazi bolezni ni agresivna in je v večini primerov ozdravljiva. V napredovali fazi, ko se razširi na druge organe, pa jo lahko z novimi zdravili precej upočasnimo. Bolezen praviloma v začetni fazi ne povzroča simptomov, zato je preventiva še toliko bolj pomembna.


Poznanih je nekaj dejavnikov tveganja za nastanek raka prostate, ki jih je potrebno upoštevati pri diagnostiki. Ti dejavniki so:

  • Dednost – Približno 9 % bolnikov z rakom prostate ima dedno obliko raka.
  • Starost – rak prostate je redko obolenje pri moških, mlajših od 50 let. S starostjo se možnost za nastanek raka prostate veča.
  • Rasa – najpogosteje za rakom prostate obolevajo ameriški črnci, najredkeje pa se to obolenje pojavlja pri prebivalcih Azije.
  • Hrana – uživanje velikih količin maščob živalskega izvora poveča možnost za razvoj raka na prostati.

Znaki, na katere moramo biti pozorni

Klinični simptomi oziroma bolezenski znaki so v veliki meri pogojeni z anatomskim položajem prostate. Že njeno ime podmehurnica ali obsečnica govori, da se nahaja tik pod mehurjem in da obkroža začetni del sečnice. Rak prostate se razvija počasi in leta ne povzroča težav, ki bi jih bolnik občutil. Bolezen je sprva omejena samo na prostato. Z rastjo raka prostate ta pritiska na sečnico, ki jo oža in povzroča težave pri uriniranju. Bolniki imajo slabši curek urina, pri uriniranju se napenjajo in imajo občutek, da mehurja ne izpraznijo v celoti. Rakasto tkivo lahko prerašča tudi sosednje organe. Najpogosteje se širi proti sečnemu mehurju, kjer lahko preraste vrat mehurja in vstop sečevodov v sečni mehur. Posledica je moten odtok urina iz ledvic v sečni mehur in slabšanje delovanja ledvic. Pogosto bolniki z rakom prostate opazijo krvav urin. Rak prostate je lahko vzrok prisotnosti krvi v semenski tekočini. Bolečine v skeletu se pojavijo ko rak prostate zaseva in prerašča kostno tkivo. Z rakastimi celicami prostate preraščeno kostno tkivo je bolj krhko. Že pri manjši poškodbi lahko pride do zloma kosti, kar imenujemo patološki zlom. Najpogosteje se patološki zlom zgodi v predelu hrbtenice, kar ima lahko za posledico ohromitev spodnjega dela telesa (paraplegija). Kadar je z rakastimi celicami preraščen tudi kostni mozeg, so bolniki slabokrvni (anemija).

Po 50 letu redno na pregled

Rak prostate je zelo pogosta bolezen. S starostjo se bolezen pojavlja pogosteje. Uspeh zdravljenja je odvisen od zgodnjega odkritja bolezni. Zato svetujemo moškim, ki so starejši od petdeset let (po nekaterih smernicah nad štirideset let v kolikor ima moški sorodnika v prvem kolenu z rakom na prostati) enkrat letni preventivni pregled prostate. Vzrok nastanka raka na prostati ni jasen. Ugotovili smo sicer nekaj dejavnikov tveganja, ki bi lahko vplivali na višji odstotek pojavnosti raka na prostati. Mednje sodijo dedni dejavniki (moški, pri katerih je v družini več moških imelo rak prostate, imajo večjo možnost, da tudi sami zbolijo), vnetja, spolno življenje, hormonalni dejavniki, prehrana z več nasičenimi maščobnimi kislinami, rasa …

Kaj lahko pričakujete pri urologu

Osnovna preiskava, ki jo morate opraviti pred pregledom pri urologu, je ultrazvok trebuha. Na preventivnem pregledu vam bo urolog skozi zadnjično odprtino otipal prostato (digitorektalni pregled – DRP). Pri tem ocenjujemo velikost prostate in njeno konsistenco (mehka, elastična, trda), ter morebitne izolirane zatrdline, ki so lahko sumljive za tumor. Tako dobimo vtis o njeni velikosti in odnosu do okolice. Neravna, slabo omejena, grčasta prostata, ki je s prstom ni mogoče natančno otipati in je fiksirana na okolna tkiva, je značilna za napredovali rak prostate. Na pregledu boste oddali kri za PSA, ki ga imamo vsi moški, a je zelo dober marker za pomoč pri diagnostiki raka na prostati. Povišana vrednost PSA ne pomeni nujno raka na prostati. Povišane vrednosti praviloma zasledimo tudi pri vnetjih prostate, pri velikih prostatah, zapori vode, masaži prostate in po cistoskopiji. V primeru sumljivih izvidov za raka prostate se odločamo za mpMRI prostate ali takojšnji transrektalni ultrazvok s punkcijo prostate (TRUZ). Odvzeto tkivo pregleda patolog, ki poda patohistološko diagnozo. V zadnjem letu je bolnikom v Sloveniji na voljo tudi fuzijska biopsija prostate (kombinacija magnetne resonance prostate in ultrazvoka), ki je bolj natančna pri iskanju manjših sumljivih sprememb v prostati. V kolikor vam ugotovimo raka na prostati, opravite posvet pri urologu. Skupaj se posvetujeta o nadaljnjih ukrepih in se pogovorita o sami bolezni. Rakavo obolenje na prostati lahko aktivno spremljamo, operiramo (odstranimo celotno prostato), obsevamo, v napredovali obliki pride v poštev terapija z zdravili. Na odločitev o terapiji vpliva mnogo dejavnikov, kot so PSA, stadij bolezni, ocena po Gleasonu, spremljajoče bolezni,

zmogljivost, starost, osebna pričakovanja bolnika, pričakovano preživetje. Zato se moramo pred diagnostiko z bolnikom natančno pogovoriti in pretehtati negativne in pozitivne posledice postavitve diagnoze. Presejalni programi niso dali željenih rezultatov pri izboljšanju preživetja bolnikov z rakom prostate. Za zgodnejšo in bolj natančno diagnostiko se odločamo individualno pri mlajših moških z večjim tveganjem nastanka bolezni.


NOVOST V SLOVENIJI - Urinski test Select Mdx

Urinski test Select Mdx imamo urologi na voljo od začetka letošnjega leta. V tem času smo pridobili kar nekaj izkušenj in moram potrditi, da je uporaba testa na mestu. S testom Select MDx lahko brez biopsije z 98 odstotno natančnostjo predvidimo, ali ima bolnik agresivnega raka na prostati, ali ne. Na podlagi rezultatov testa se odločamo o nadaljnji diagnostiki. Za definitvno diagnozo raka na prostati je še vedno potrebna biopsija prostate, se pa bolniki z negativnim testom lahko biopsiji izognejo. V Sloveniji je zaenkrat test Select MDx samoplačniški. Izvedba testa je enostavna in neboleča. Urolog opravi masažo prostate iz desne in leve strani. Po masaži bolnik odda urin v poseben zbiralnik. Pomemben je prvi curek. Vzorec pošljemo v analizo k proizvajalcu testa na Nizozemsko. Pri analizi upoštevajo tudi podatke o starosti pacienta, morebitnih nepravilnostih na prostati, volumnu prostate, družinski obremenjenosti z rakom prostate, ter vrednosti PSA. Evropsko združenje urologov je Select MDX test že uvrstilo med oblike diagnostike raka na prostati.

Gibanje, zdrava hrana in izogibanje stresu

Za konec še enkrat poudarimo pomembnost preventive. Redno opravljajte preglede pri urologu, merite si PSA in opravljajte UZ trebuha. Poskušajte živeti zdravo z veliko gibanja, uravnoteženo prehrano, manj stresnim življenjem in znižajte prekomerno telesno težo.


Avtor: asist. Simon Hawlina, dr. med, FEBU, specialist urolog

Nazaj na stran Urološke ambulante

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader urološke ambulante

Jure Bizjak

Specialist urologije

Jure Bizjak, dr. med.

Specialist urologije.

Borut Gubina

Specialist urologije

Borut Gubina, dr.med.

Specialist urologije.

Simon Hawlina

Specialist urologije

asist. Simon Hawlina, dr. med.

Specialist urologije.

Andrej Kmetec

Specialist urologije

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med.

Specialist urologije.

Novice

Več novic