Anesteziološka ambulanta

V MD medicina se boste srečali z anesteziologom nekaj dni prd operacijo v predoperativni anesteziološki ambulanti. Hkrati s povabilom na anesteziološki pregled boste prejeli tudi vsa potrebna navodila za vašega osebnega zdravnika, katere preiskave potrebujete pred operacijo oziroma anestezijo glede na starost, spremljajoče bolezni in vrsto operacuje. Izvide omenjenih preiskav boste nato prinesli s seboj na anesteziološki pregled.

Poslali vam bomo vprašalnik, da se boste na pregled in pogovor lažje pripravili. Za varno anestezijo mora biti anesteziolog seznanjen o vašem splošnem zdravstvenem stanju ter o poprejšnjih in sedanjih spremljajočih boleznih (astma, emfizem, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, razne nevrološke bolezni, bolezni srca, ledvic, jeter...). Pridobiti mora podatke o alergijah in razvadah (kajenje, pitje alkohola, uživanju mamil...). Zelo pomembno je, da na anesteziološki pregled prinesete seznam vseh zdravil, ki jih redno jemljete (imena zdravil, odmerke, način jemanja).

Na pregledu vam bo anesteziolog dal natančna navodila glede jemanja zdravil do operacije in tudi na dan operativnega posega. Določena zdravila je namreč potrebno pred operacijo prenehati uživati (na primer določena zdravila proti strjevanju krvi). Anesteziolog vas bo tudi povprašal o morebitnih predhodnih operacijah oziroma anestezijah, predvsem v smislu kakršnih koli zapletov ali komplikacijah (slabost, bruhanje, zbujanje med operacijo, težave z dihanjem po operaciji...). Prav tako vas prosimo, da prinesete na anesteziološki pregled izvide morebitnih preiskav in pregledov raznih drugih specialistov, ki jih imate doma (na primer UZ srca, UZ vratnih žil, izvid kardiologa, nevrologa, antikoagulantne ambulante...). 

Ko se bo anesteziolog po pogovoru z vami seznanil z vašim zdravstvenim stanjem in pregledal vse izvide, ki jih boste prinesli s seboj na pregled (laboratorijski izvidi, EKG, RTG pljuč...) vas bo še klinično pregledal: poslušal bo srce in pljuča, izmeril krvni tlak, pogledal ustno votlino, gibljivost vratu....


Po pogovoru in pregledu vam bo anesteziolog glede na vaše zdravstveno stanje in vrsto operativnega posega predlagal in tudi razložil vrso anestezije, ki bi bila za vas najbolj primerna. Pri izbiri boste lahko tudi sodelovali in bo vaše želje upošteval, če niso v nasprotju z doktrino. Po pogovoru vas bo anesteziolog prosil, da podpišete pisno privolitev za anestezijo. Za mladoletne osebe in osebe s skrbnikom privolitev podpišejo starši ali skrbniki. Privolitev za anestezijo vam bomo prav tako že pred anesteziološkim pregledom poslali domov hkrati z povabilom na pregled, da si ga boste lahko v miru prebrali in na pregledu dobili odgovore in pojasnila na vsa morebitna vprašanja glede anestezije in možnih zapletov. Na soglasju za anestezijo so namreč navedeni tudi možni zapleti tako pri splošni kot tudi področni anesteziji.


Včasih anesteziolog na predoperativnem pregledu

pri pacientu ugotovi določena odstopanja ali

posebnosti, kar bi lahko pomembno vplivalo na potek anestezije in bi lahko prišlo do zapletov. V takem primeru je potrebno operacijo odložiti, dokler se ne izpelje določena diagnostika in se zdravsvena težava ne razreši. (Če bo na primer anesteziolog slišal šum na srcu, bo želel pred operacijo pridobiti še UZ srca in izvid kardiologa, saj bi pri pacientu lahko šlo za obolenje srčnih zaklopk in je potrebno zato prilagoditi anestezijo). Prav tako je potrebno kdaj korigirati laboratorijske izvide (na primer slabokrvnost, nizke vrednosti kalija...) ali pa urditi krvni tlak. V tem primeru anesteziolog predlaga osebnemu zdravniku, da napiše pacientu potrebno terapijo. Za varen potek anestezije je namreč pomembno, da je pacient v čim boljši kondiciji.

Pred kratkimi ambulantnimi posegi bo anesteziolog izjemoma paciente brez pridruženih bolezini pregledal in se z njimi pogovoril neposredno pred operacijo.

Nazaj na stran Ambulante za anesteziologijo

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader ambulante za anesteziologijo

Mile Knežević

Specialist anesteziologije

Mile Knežević, dr. med.

Specialist anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Minca Voje

Specialistka anesteziologije

dr. Minca Voje, dr. med.

Specialistka anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

Novice

Več novic