ORL operacije

Operacije v ORL področju izvajamo z največjo natančnostjo. Veliko operacij je endoskopskih, »minimalno invazivnih«, pri katerih so rane majhne in skrite, okrevanje in vrnitev k normalnim življenjskim aktivnostim pa hitrejše. Imamo uspešne in dolgoletne izkušnje z estetskimi operacijami nosu in štrlečih ušes. Poleg skrbi za usklajen videz nosu z obrazom je naše pomembno vodilo omogočiti izboljšano dihanje skozi nos.

Operacije v ORL področju izvajamo z največjo natančnostjo in skrbnostjo za dober funkcionalen in estetski rezultat. Nosna endoskopska, „minimalno invazivna“ kirurgija omogoča majhne in skrite rane, hitrejše okrevanje in vrnitev k normalnim življenjskim aktivnostim.

Imamo bogato, dolgoletno pridobljeno znanje na področju endoskopskih operacij sinusov in nosnih polipov pri kroničnih vnetjih nosu ter sinusov.

V primeru strukturnih nepravilnosti in z njimi povezanih glavobolov vam pomagamo z endoskopsko ali klasično operativno izravnavo nosnega pretina (septoplastiko).

Zamašenost nosu zaradi alergijskega rinitisa ali druge vrste nabreklosti sluznice nosnih školjk, kjer

nosna zdravila ne pomagajo dovolj, lahko enostavno in hitro izboljšamo z minimalno invazivnim ambulantnim posegom radiofrekvenčna ablacija spodnjih nosnih školjk, po katerem odidete takoj domov in že v nekaj dneh lažje zadihate.

V primeru zastojev dihanja med spanjem ali pogostega ponavljanja angin odstranjujemo mandlja (nebnici) in po potrebi žrelnico pri otrocih in odraslih. Pri kroničnem izlivnem vnetju srednjih ušes odstranjujemo žrelnico in vstavljamo timpanalni cevki v bobniča.


Naše poglobljeno strokovno znanje o strukturi uhljev in dolgoletne izkušnje zagotavljata odlične ter trajne rezultate estetskih operacij štrlečih ušes. Izvajamo tudi številne druge operativne posege obraza in glave ter vratu.

Otorinolaringološka kirurgija

  • Odstranitev žrelnice (adenoidektomija) Pri tej operaciji odstranimo žrelnico, ki je skupek limfatičnega tkiva, podobna mandljema in leži v nosnem žrelu takoj za nosno votlino. Povečana žrelnica je najpogostejši vzrok za zamašenost ali slabo prehodnost nosu pri otroku, posledično dihanje z odprtimi usti, smrčanje, napačno rast zgornje čeljusti ter zato tesno stanje stalnih zob pri otroku. V nosnem žrelu sta tudi ustji Evstahijevih tub, katerih delovanje ovira povečana ter stalno vneta žrelnica pri otroku. Posledica vnete, povečane žrelnice so ponavljajoča vnetja srednjega ušesa, izliv sluzi v srednjih ušesih in slabši sluh pri otroku. Operacija poteka v splošni anesteziji, s posebnimi inštrumenti skozi usta. Otroka običajno odpustimo domov prvi dan po operaciji.

  • Odstranitev mandljev (tonzilektomija) Mandlja ali nebnici sta limfatični strukturi, ki sta vgreznjeni med sprednja in zadnja nebna loka v ustnem žrelu. Izrazito povečana mandlja lahko ovirata dihanje med spanjem, motita požiranje večjih koščkov hrane ali celo povzročata obstruktivno apnejo v spanju (OSA), ko upade nivo kisika v krvi. Zastoji dihanja med spanjem so pri otrocih v svetu vzrok številka ena za odstranitev mandljev in žrelnice. Mandlja odstranjujemo tudi v primeru zelo pogostih angin (vsaj 4 do 5 letno). Bolnika običajno odpustimo domov 1. dan po operaciji.

  • Vstavitev timpanalnih cevk Zaradi nedelovanja Evstahijevih tub pride do kroničnega izlivnega (sekretornega ali mukoidnega) vnetja srednjih ušes, ko se v srednjih ušesih nabirata tekočina in sluz. Sluz je včasih gosta kot lepilo (angleško „glue ear“). Bolnik ima prevodno izgubo sluha, bolečine ob izenačevanju pritiska, otroci imajo težave z izgovarjavo sičnikov in šumnikov, saj jih ne slišijo. Takojšen normalen sluh in s tem normalen govorni razvoj omogočimo z majhnim rezom bobniča, izsesanjem sluzi in vsatvitvijo timpanalne cevke v bobnič. Operacijo pri otrocih delamo v splošni anesteziji in običajno odstranimo še žrelnico, pri odraslih je možna operacija v lokalni anesteziji. V primeru lokalne anestezije lahko bolnik takoj odide domov. Dokler je cevka vstavljena v bobnič in je v bobniču še luknjica, moramo uho ščititi pred vodo s silikonskim čepom in neoprenskim trakom.

  • Septoplastika Nosna pregrada (pretin ali septum) je sestavljen iz hrustančnega in kostnega dela. Če je zamaknjen, ukrivljen ali celo deformiran po poškodbi, je dihanje skozi nos ovirano. Na nosnem pretinu ima veliko ljudi tudi robove in koščene špice, ki se dotikajo nosnih školjk in s točkovnim pritiskom povzročajo občasne glavobole. Operacijo septoplastika običajno delamo v lokalni anesteziji, včasih pa na željo bolnika tudi v splošni. Nosni pretin izravnamo, pogosto ga tudi s posebnimi dolgotrajnimi šivi učvrstimo v sredino. Tamponada nosu po operaciji nosnega pretina v primeru prešitja pretina ni potrebna, včasih jo vstavimo le za en dan. Po operaciji je pomembno redno čiščenje nosu s fiziološko raztopino in nosnimi zdravili po navodilih zdravnika. Po 10 do 14 dneh se lahko bolnik vrne k vsem normalnim življenjskim aktivnostim.

  • Radiofrekvenčna (RF) mukotomija - ablacija nosnih školjk Pretirano nabrekla sluznica na nosnih školjkah pomembno poslabšuje dihanje skozi nos in je tudi lahko vzrok smrčanja. To operacijo delamo v lokalni anesteziji. Z RF elektrodo naredimo le vbode, rane in krvavitev so minimalne. Po operaciji lahko takoj odidete domov in se vrnete k normalnim življenjskim aktivnostim, možni pa so glavoboli do 7 dni. Že po 7 dneh dosežemo skrčenje nosne sluznice in izboljšano dihanje skozi nos.

  • Endoskopska sinusna kirurgija (ESS) Pri kroničnih vnetjih sinusov z nosnimi polipi ali brez nosnih polipov je ključno za zdravljenje in nadzor bolezni, da čim prej v poteku bolezni sinuse široko odpremo in polipe odstranimo. S tem omogočimo učinkovito izpiranje sinusov s fiziološko raztopino, dostop nosnih kortikosteroidov v sinuse in odstranimo breme vnetja (polipe), ki so kot nekakšna tovarna imunskih sporočevalnih molekul. Operacijo delamo skozi nosnici z endoskopom, polipe odstranjujemo z električno gnanim inštrumentom „mikrodebriderjem“. Lahko v lokalni ali pa splošni anesteziji glede na želje bolnika in obseg bolezni. Po operaciji vstavimo tamponado in bolnika sprejmemo za en dan, takoj nato pa je potrebno začeti z izdatnim izpiranjem nosu in sinusov s fiziološko raztopino ter zdravljenje z nosnimi kortikosteroidi. Po 14 dneh se lahko bolnik vrne k vsem normalnim življenjskim aktivnostim.

Naroči se

Naročanje poteka od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00 uro.

Naročanje

Ceniki

Za več informacij o cenah naših uslug, kliknite spodnji gumb.

Ceniki

Urniki

Za ogled urnikov vseh razpoložljivih zdravnikov, kliknite spodnji gumb.

Urniki

Strokovni kader oddelka za ORL operacije

Iztok Fošnarič

Specialist otorinolaringolog

Iztok Fošnarič, dr. med.

Specialist otorinolaringolog

Aleš Matos

Specialist otorinolaringolog

Aleš Matos, dr. med.

Specialist otorinolaringolog

Tanja Soklič Košak

Specialistka otorinolaringolog

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr. med.

Specialistka otorinolaringologije, rinokirurginja

Novice

Več novic