Prva operacija skolioze v Kirurškem sanatoriju MD medicina z novo metodo magnetnih palic

Prva operacija skolioze v Kirurškem sanatoriju MD medicina z novo metodo magnetnih palic

14.9.2020 je dr. Robert Košak na ta način prvič izvedel operacijo v Kirurškem sanatoriju MD medicina. Asistiral je dr. Miha Vodičar, dr. med. Operirana je bila 7 letna deklica iz Hrvaške, pri kateri je skolioza napredovala.

Operacija je potekala brez zapletov, z minimalno izgubo krvi, dosežena je bila dobra korekcija skolioze (slika 3). Deklica je bila hospitalizirana 5 dni, v tem času je bila izvajana fizioterapija in po petih dneh je bila deklica odpuščena v domačo oskrbo. S starši deklice smo ves čas v telefoničnem kontaktu in deklica lepo okreva, je praktično brez bolečin, lepo funkcionira. Prva kontrola je predvidena čez 3 mesece, ko nameravamo napraviti prvo raztegovanje z magnetnim aparatom.


Skolioza je deformacija hrbtenice, ki se pojavljajo pri otrocih. Glede na čas nastanka jih delimo na infantilne, ki nastanejo takoj po rojstvu in do starosti 4. leta, na juvenilne, ki se pojavijo med 4. in 10. letom starosti ter na adolescentne, ki se pojavijo po desetem letu starosti; slednjih je največ.

Ko skolioza doseže velikost 50 stopinj po Cobbu je potrebno operativno zdravljenje. Idealno obdobje za operacijo je starost otroka med 13. in 15. letom, ko je rast hrbtenice praktično zaključena, hrbtenica pa je še vedno fleksibilna. Z operacijo skoliozo čim bolj korigiramo v vseh treh ravninah hkrati, ob zaključku operacije napravimo tudi zatrditev operiranega dela hrbtenice, kar pomeni, da ustavimo nadaljnjo rast hrbtenice. To napravimo tako, da se na operirani del hrbtenice naložijo kostni presadki in vretenca se tako med seboj povsem zrastejo. V tem delu posledično hrbtenica ni več gibljiva. Na ta način se zdravijo adolescentne skolioze. Proces preraščanja traja od 6-8 mesecev in v tem času je potrebna večja previdnost pri gibanju.


Povsem drugače je potrebno obravnavati zgodnje skolioze, ki se pojavljajo pred 10. letom starosti oz. pred zaključkom rasti otroka. Pri teh bolnikih ne smemo napraviti definitivne korekcije in zatrditve hrbtenice, saj otrok in hrbtenica še rasteta. Uporabljati je potrebno sisteme, ki se raztegujejo in s tem spremljajo rast otroka in hrbtenice. Do petega leta starosti se uporablja t.i. VEPTR sistem, ki se fiksira na rebra in hrbtenico, po petem letu, ko so vretenca že dovolj razvita, velika, pa se uporabljajo teleskopske palice, ki se z vijaki fiksirajo na hrbternico (običajno 4 vijaki v zgornjem in 4 vijaki v spodnjem delu skoliotične krivine hrbtenice). Oba sistema je nato potrebno 2x letno raztegovati. To pomeni, da je potrebno otroka 2x letno operirati v splošni anesteziji, preko kožnega reza dostopiti do sistema in ga fizično raztegniti. Pooperativno celjenje rane je seveda boleče, pooperativna rehabilitacija je nekaj tednov. To vršimo vse do starosti 12, 13 let, ko odstranimo vgrajen sistem, nato pa napravimo dokončno korekcijo in zatrditev hrbtenice, tako kot pri adolescentnih skoliozah. Tak način zdravljenja torej zahteva številne boleče operacije, nekaj tedensko bolečo rehabilitacijo po vsakem raztegovanju in tako predstavlja velik stres predvsem za otroka, kakor tudi za njegove starše.Napredek je prineslo »magnetno« raztegovanje


Pomemben napredek je nov način zdravljenja zgodnjih skolioz, t.i. »Growing rod MAGEC sistem. Gre za sistem palic, ki imajo v sebi magnet, ki ga je možno z zunanjim magnetnim poljem raztegovati ali krajšati (slika 1).


Palici je potrebno vgraditi na hrbtenico, kar napravimo preko dveh kožnih rezov. Skozi zgornji in spodnji kožni rez uvijemo vijake na zgornji in spodnji del skoliotične krivine hrbtenice (običajno 4 vijaki zgoraj in 4 spodaj), nato pa uvedemo 2 magnetni palici na vsaki strani hrbtenice in ju fiksiramo na vijake (slika 2 in 3).


Temu sledi čez 3-4 mesece prvo raztegovanje palic, ki ga nato ponavljamo na 3-4 mesece do starosti 12, 13 let, ko sistem odstranimo in napravimo definitivno korekcijo skolioze in zatrditev hrbtenice. Raztegovanje palic izvajamo z ambulantnim posegom, kar pomeni, da otrok po cca 20 minutah že lahko zapusti ustanovo. Raztegovanje palic je povsem neboleče. Otrok se le uleže na trebuh, z magnetom določimo položaj magnetnega dela obeh palic na hrbtenici in lokacijo magnetov na palici označimo na koži. Na označeni del nato postavimo napravo, s katero lahko ob aktiviranju ustvarimo magnetno polje, ki zavrti magnet na palici in na ta način se palica podaljšuje. Velikost podaljševanja spremljamo na ekranu in običajno podaljšamo obe palici za 3 mm (slika 4).


Raztegovanje palic je povsem neboleče, traja le nekaj sekund in otrok lahko takoj zapusti ustanovo. Po vsakem raztegovanju z ultrazvokom preverimo uspešnost raztegovanja. Občasno je potrebno napraviti tudi RTG posnetek, kjer se vidi uspešnost raztegovanja palic.


Sistem so razvili v ZDA. V nekaj letih so v razvitih središčih po svetu na ta način operirali več kot 5000 otrok. V Sloveniji je prvo tako operacijo napravil na Ortopedski kliniki v Ljubljani dr. Robert Košak. Do sedaj je bilo na ta način operiranih že 21 otrok. Pri vseh otrocih sistem lepo deluje, pri vseh smo dosegli željeno raztegovanje palic, skolioze ne napredujejo in otroci praktično povsem normalno funkcionirajo in so brez večjih bolečin. Sistem magnetnih palic Growing rod MAGEC predstavlja tako pomembno novost in pridobitev v Sloveniji pri zdravljenju skolioz pri otrocih med 4 in 10 letom starosti.

0
Feed

Oddajte komentar